Дури и окрузите имаат проблем да ги дознаат овие бројки.

Даг Каучман, 53-годишен професионален бриџ играч и учител, рече дека бил тестиран во петокот и во понеделникот бил известен дека е позитивен на новиот коронавирус. Турнирот ги извести сите членови кои присуствуваа на настанот во Тусон оваа недела и Каучман објави за неговиот тест на форумот на популарната веб-страница на Победниците на мостот.

79-годишната жена која присуствуваше на регионалниот турнир ACBL во Тусон почина во петокот од пневмонија, според неколку луѓе кои присуствуваа на турнирот. Пред нејзината смрт, жената му кажала на пријател дека била тестирана за коронавирус. Ако била тестирана, тие резултати биле нејасни во средата.

Каучман рече дека побарал тест кога почнал да има симптоми на 11 март, откако играл во друг клуб, наречен Adobe Bridge Club. Тој клуб, исто така, испрати е-пошта до своите играчи во која ги информираше за случајот со коронавирус.

Д-р Боб Ингланд, привремен директор на Одделот за здравство во округот Пима, рече дека не е сигурен зошто Министерството за здравство не контактирало со Каучман, но додаде дека не може да зборува за некој конкретен пациент поради законите за приватност. Тој рече дека окружните службеници обично контактираат со лекарите пред да разговараат со пациентите, така што е можно да има доцнење помеѓу округот да разговара со лекар и да контактира со пациент.

Каучман рече дека пријателите се јавиле прашувајќи зошто тој не се појавува на броевите на округот Пима.

„Не знам до кој степен тие следат“, рече Каучман пред да стапи во контакт со здравствениот оддел. „Но, ако следат, тие не работат многу добро бидејќи никој не ме контактирал“.

Каучман рече дека не мисли дека бројките на округот и државата се точни и дека сака службениците во јавното здравство да бидат поискрени за она што го прават и што не го знаат.

„Кажете им на луѓето вистината, а тоа е дека тој пренос во заедницата се случува во Аризона, во округот Пима, во Тусон“, рече тој. „Не знаеме колку. Глупаво е да се претпостави дека ризикот е минимален.

Споделувањето на неговите приватни здравствени информации јавно беше чудно искуство, рече тој. Првично, рече тој, бил загрижен дека луѓето ќе го обвинат што ги изложил на вирусот.

„Тоа беше многу чудно за мене бидејќи… ова се мои интимни приватни здравствени информации“, рече Каучман. „Се чувствував како да треба да го кажам зборот, морав да ги споделам моите приватни здравствени информации со илјадници луѓе.

Каучман рече дека сака да се огласи бидејќи играчите на бриџ се ранлива популација бидејќи многу од нив се постари. Откако објави за неговата болест на Бриџ Винерс, организаторите на турнирот во мост почнаа да ги откажуваат настаните, рече тој.

„Просечната возраст на дупликатите на бриџ играчите е многу над 70 години“, рече Каучман. „Значи, секој мост клуб каде било во земјата… половина од луѓето ќе бидат ранливи“.

Стив Рејнолдс, претседавач на турнирот за турнирот на Американската Лига Контракт Бриџ во Тусон, рече дека заедницата на мостот му дава поддршка на Каучман откако тој излезе во јавност. Тој рече дека имало 360 луѓе на турнирот на 8 март и околу 800 присуствувале на седумдневниот турнир. Присутните беа од Феникс, Тусон и од целата земја.

„Даг е тотален херој затоа што е транспарентен“, рече Рејнолдс.

Репортерката на Републиката Стефани Инес придонесе за овој напис.

Контактирајте со новинарот Роб О’Дел на rob.odell@arizonarepublic.com или на Twitter @robodellaz .

Во Луизијана , луѓето можат да анализираат како смртните случаи од СОВИД-19 кореспондираат со расата и основните здравствени состојби користејќи јавно пријавени државни податоци.

Во Конектикат и Масачусетс , деталите за случаите на установи за долгорочна нега се вклучени во државните податоци.

Неколку држави обезбедуваат топлински мапи по поштенски код или град, покажувајќи каде се најзастапени идентификуваните случаи на вирусот.

Но, во Аризона, податоците за државното здравје за случаите на коронавирус што се јавно обезбедени се чини дека се нешто над минималниот минимум, врз основа на анализата на Република Аризона за податоците за СОВИД-19 објавени секојдневно од државните здравствени одделенија во секоја држава и Вашингтон,

Тие вклучуваат:

  • Број на стационарни пациенти.
  • Број на вентилатори што се користат.
  • Број на кревети за интензивна нега што се користат.
  • Број на отпуштени од објектот на ден.
  • Број виден во одделот за итни случаи дневно.
  • Број на интубации извршени дневно за респираторен дистрес.
  • Проценет број на маски N95, хируршки маски, штитници за лице и хируршки наметки што се користат дневно.

Јавно објавените податоци го информираат разбирањето на луѓето за вирусот, како тој се одвива и како тие можат да ги донесат најдобрите одлуки за себе, за своите семејства и за нивните заедници.

Новиот коронавирус, кој предизвикува СОВИД-19, брзо се прошири. Тоа е нов вирус, што значи дека начинот на неговото ширење се следи во реално време. Тоа претставува предизвици за здравствените службеници, кои се одговорни за управување со тоа како државата реагира на вирусот, и за секојдневните луѓе, кои се обидуваат да сфатат како да останат безбедни.

Што откриваат другите држави

Одделот за здравствени услуги во Аризона секое утро објавува статистика, вклучувајќи вкупни случаи, смртни случаи и тестови, како и случаи и тестови по област, возраст и пол. Ова основно портфолио го обезбедуваат повеќето други држави.

Но, голем број други држави откриваат дополнителни информации Аризона не. Ова ги вклучува броевите на единиците за хоспитализација и интензивна нега, смртни случаи по окрузи, случаи по поштенски број или град, случаи по раса и етничка припадност, обновени случаи и дефекти за тоа како луѓето се заразиле.

Обидот да се соберат информациите од округот по округот се покажува тешко. Републиката побара стапки на хоспитализација од сите 15 окрузи минатата недела. Единаесет окрузи ги дадоа информациите, три рекоа дека ги немаат информациите, а една, округот Јума, одби да ги даде.

Дури и окрузите имаат проблем да ги дознаат овие бројки. Портпаролот на округот Пинал, Џејмс Даниелс, минатата недела изјави за The Republic дека 11% од позитивните случаи биле хоспитализирани, 30% не биле хоспитализирани, а округот не бил сигурен за останатите 59% поради јазот во комуникацијата помеѓу информациите пријавени од државата и случаите што окрузите ги следат.

Во однос на w loss website окружниот број на смртни случаи, поголемите окрузи како што се Марикопа, Пима и Коконино известуваат за дневни ажурирања за смртта. Но, повеќето други окрузи не го прават тоа, што го отежнува разбирањето во кои окрузи се случиле смртните случаи во државата – изброени на 73 во вторникот.

Девет држави обезбедуваат дневна анализа на случаи по раса и етничка припадност. Ниту Аризона не го прави ова. Њујорк Тајмс објави дека коронавирусот несразмерно ги убива Афроамериканците поради разликите во здравствените ресурси и пристапот до нега. Статистиката е прелиминарна, но се заснова на податоци од државата и градот. Податоците на Аризона за расата и етничката припадност остануваат непознати.

Неколку држави обезбедуваат табеларни пресметки со необработени податоци што може да се преземат со информации за случајот од ден на ден. Многумина имаат интерактивни ArcGIS контролни табли кои прикажуваат случаи низ државата. Вашингтон, ДЦ, обезбедува информации за броеви на случаи за персоналот за јавна безбедност и човечки услуги. Луизијана , Орегон и Северна Каролина покажуваат бројки за употреба на вентилатор.

Њу Хемпшир го наведува бројот на луѓе кои се следат за СОВИД-19, како и специфични места што луѓето ги посетиле додека биле заразени. Охајо и Јужна Каролина презентираат модели на прогноза и проекции за тоа како вирусот може да продолжи да се шири во државите. И Северна Каролина покажува колку епидемии има во домови за стари лица, установи за домување и поправни установи.

Други држави се мачеа да соберат сеопфатни податоци за целата држава. Во Калифорнија, на пример, поединечни окрузи обезбедуваат подетални информации додека државната контролна табла има минимални информации. „Њујорк тајмс“ опиша долг процес за да се состави соодветна слика за случаите во Калифорнија користејќи податоци за градот и округот, кои варираат во голема мера во однос на широчината и форматот.

Во Кентаки, се обезбедуваат малку информации надвор од вкупниот број случаи, тестови и смртни случаи. Единствените други лесно достапни податоци на веб-страницата за коронавирус на државниот оддел за здравство е мапа на случаи по окрузи.

Аризона да го прошири откривањето на податоците

Д-р Кара Крист, директор на Одделот за здравствени услуги во Аризона, во вторникот објави дека контролната табла за случаи на државата во недела ќе се прошири со повеќе податоци.

„Овие податоци ќе ни овозможат подобро да се подготвиме за нашиот врв во случаите и ќе ни помогнат да идентификуваме подобра стапка на закрепнување за жителите на Аризон кои се погодени од оваа болест“, рече Крист.

Контролната табла на државата треба да содржи повеќе информации отколку што има досега, рече Христос, како што се подобрени податоци за локација за потврдени случаи, повеќе информации за смртни случаи и повеќе информации за дистрибуција на снабдување. Не е веднаш јасно кои дополнителни податоци од извршната наредба ќе бидат додадени во недела на контролната табла.

Државата го нема бројот на оние кои се опоравиле од СОВИД-19 бидејќи ако лицето било тестирано во комерцијална лабораторија и не барало дополнителна нега, нивниот исход не е познат, рече Крист. Подоцна, државата ќе ги усогласи случаите со податоците за смртните случаи, кои би можеле да проценат колку се опоравиле од болеста, рече таа.

„Не постои одличен начин да се погледне што е дефиниција за опоравени“, рече Христос.

Единаесет држави го пријавуваат бројот на „закрепнати“ случаи или луѓе од кои не се бара да бидат изолирани на нивните контролни табли со податоци.

Вил Хамбл, извршен директор на Здружението за јавно здравје во Аризона, рече дека новата извршна наредба на Дуси треба да помогне во собирањето податоци и, идеално, јавното известување. Зад сцената, податоците може да им помогнат на здравствените службеници да разберат каде е потребна поддршка и кои болници би можеле да го достигнат капацитетот. Сега, кога е јасно дека државата ќе ги има овие информации, веројатно има поголема корист отколку ризик во јавното пријавување на неидентификуван начин, рече тој.

Јавното известување збирни информации, како што се хоспитализација и закрепнување, им помага на луѓето да донесуваат одлуки за тоа како да го живеат својот живот, но исто така придонесува пошироко за чувството на јавна доверба, рече Хамбл, кој претходно беше директор на државното здравство. Ако јавноста им верува на нивните службеници и информациите што ги добиваат, поверојатно е дека ќе слушаат кога службениците бараат промени во однесувањето, како што е социјалното дистанцирање, рече тој.

„Мислам дека е вредно во смисла дека јавноста ја цени и заслужува транспарентноста од луѓето што тие ги избираат и именуваните лица кои работат за нив“, рече Humble.chri

Балансирање на откривањето со приватноста

Додека јавноста е гладна за што е можно повеќе информации за случаите и исходите во Аризона, треба да се земат предвид прашањата поврзани со приватноста и доверливоста кога се откриваат здравствени информации, рече Лејла Бараза, професорка на колеџот за јавно здравје Мел и Енид Цукерман на Универзитетот во Аризона. .

„Дефинитивно има размислувања за објавување на одредени информации, ако има некој начин да се проследи наназад до некој што може да се идентификува“, рече Бараза.

Законите како што се Законот за преносливост и одговорност за здравствено осигурување, државните закони за доверливост и внатрешните политики може да важат за тоа кои информации може да се објават и од кого, рече таа.

Осум држави обезбедуваат броеви проучени по поштенски број или град. Во Аризона, неколку градски, окружни и државни службеници поднесоа тужба во петокот барајќи од државата да ги објави општите податоци за коронавирусот до локалните власти и јавноста. Во тужбата се бара да се објават „сите претходни општи и информации кои не можат да се идентификуваат лично“, како што се бројот на позитивни случаи на СОВИД-19 и смртни случаи по поштенски број и датум.

Дури и со поштенските шифри, постојат различни контексти што треба да се земат предвид: објавувањето информации со поштенски код во урбана област можеби не може да се идентификува, но во области со помала популација со помалку случаи, може да биде, рече Бараза.

„Индивидуалните поштенски шифри можеби нема да бидат поволни за јавноста бидејќи веќе се широко распространети“, рече Бараза.

Дојдете до репортерката Рејчел Леинганг преку е-пошта на rachel.leingang@gannett.com или по телефон на 602-444-8157 или најдете ја на Twitter и Facebook . Дојдете до новинарката Алисон Стајнбах преку е-пошта на Alison.Steinbach@arizonarepublic.com или по телефон на 602-444-4282 или следете ја на Twitter @alisteinbach .

Contents